Een moord die de wereld in brand zette, de aanslag op Franz Ferdinand op 28 juni 1914

Een moord die de wereld in brand zette, de aanslag op Franz Ferdinand op 28 juni 1914

Redactie 's profielfoto
Redactie 03 september 2015 736

Op 28 juni 1914 werd in Sarajevo de Oostenrijk-Hongaarse troonopvolger Franz Ferdinand vermoord.
 
Sarajevo was de hoofdstad van de Oostenrijkse provincie Bosnië. Oostenrijk-Hongarije was een multi-etnische staat die door nationalitische tendensen fel onder druk stond. Een deel van de Bosnische bevolking steunde het onafhankelijke buurland Servië in zijn streven om alle Slavische volkeren in één staat te verenigen. Het bezoek van de kroonprins op een verjaardag van een historische nederlaag voor de Serven zagen Bosnisch-Servische nationalisten als een provocatie. De moord werd beraamd door de nationalistische beweging de Zwarte Hand. Na twee mislukte pogingen lukte het Gavrilo Princip om zijn pistool van dichtbij af te vuren. Zowel Franz Ferdinand als zijn vrouw kwamen om.
 
Oostenrijk-Hongarije vermoedde dat Servië achter de aanslag zat en stuurde het zogenoemde Juli-Ultimatum aan Servië, waarin ze onder andere eisten dat Oostenrijkse officieren in Servië de zaak tot op het bot zouden uitspitten. Servië ging niet met het ultimatum akkoord, waarop Oostenrijk-Hongarije de oorlog verklaarde aan het kleine land. Ze hoopten met een snelle oorlog de nationalistische tendensen van de Slavische volkeren in hun eigen land de kop in te drukken. 
 
Door de bondgenootschappen die de verschillende Europese landen met elkaar gesloten hadden, volgden de oorlogsverklaringen elkaar echter in snel tempo op. Rusland kwam Servië te hulp, Duitsland bood hulp aan Oostenrijk-Hongarije en verklaarde de oorlog aan Russisch bondgenoot Frankrijk.