Over de schreef: De grens met Nederland

Over de schreef: De grens met Nederland

Redactie 's Profilbild
Redactie 14 April 2016 753

Al vanaf het begin van de oorlog gonsde het van activiteit aan de grens met het neutrale Nederland. Bijna onmiddellijk na de bezetting sloot de Duitse overheid de grens met Nederland af met prikkeldraad. De Duitsers wilden Belgische oorlogsvrijwilligers verhinderen om via Nederland aan het front te geraken en smokkel een halt toeroepen. 
 
In het voorjaar van 1915 werd die prikkeldraad vervangen door een elektrische draadversperring. Dat draadhek stond onder dodelijke spanning en sloot over ruim 300 kilometer de grens tussen Nederland en België. In sommige plattelandsdorpen kenden veel mensen nog geen elektriciteit wat in de beginfase voor heel wat tragische ongelukken zorgde. Zo kreeg de versperring al zeer snel de naam ‘Dodendraad’. 
 
De grens werd soms niet helemaal gevolgd. Dat zorgde voor aanzienlijke stukken niemandsland, waar de bevolking ‘gevangen’ zat tussen de dodendraad langs de ene en de Nederlandse grens langs de andere. Dat niemandsland werd door de plaatselijke bevolking ‘het kiekenkot’ genoemd.
 
De grens oversteken kon legaal met een doorgangsbewijs, maar dat was zeer moeilijk te verkrijgen, vooral voor mannen van militaire leeftijd. Veel mensen probeerden daarom illegaal de grens over te geraken.
 
Hoewel de draadversperring ook nog eens sterk beveiligd werd door wachtposten en patrouilles, slaagden toch ongeveer 25 000 mensen erin de grens illegaal over te steken. Duitse soldaten werden omgekocht, ‘passeurs’ hielpen mensen over de grens door met een stok of plank de elektrische draden weg te duwen. Anderen sprongen zelfs met een polsstok over de draad of kropen er onderdoor. Vaak ging het helaas mis. Schattingen spreken over zeker honderden slachtoffers. Na de oorlog werd de draad bijna onmiddellijk afgebroken. 
 
Reconstructies van de Dodendraad zijn te bezichtigen onder meer aan het Karrenmuseum van Essen, Hamont-Achel, De Klinge en Zondereigen (Baarle-Hertog) waar je zelfs een Dodendraadpad kan volgen of de Dodendraadroute kan fietsen.
 

Bezoek!

In Baarle-Hertog vertrekt het Dodendraadpad
Vertrekpunt: Sint-Rumolduskerk, Zondereigen 6, 2387 Baarle-Hertog 
www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/wandeling-van-het-jaar/kempen-1.html

Reconstructies vind je o.a. in Hamont-Achel, Essen, Baarle-Hertog en De Klinge.