De bakkerijschool: vakblad ten behoeve van de bakkerij en aanverwante nijverheden, tevens gewijd aan de bestrijding van de vervalschingen der levensmiddelen

926 0
05 October 1918
close

Why do you want to report this item?

Remarks

Send
s.n. 1918, 05 October. De bakkerijschool: vakblad ten behoeve van de bakkerij en aanverwante nijverheden, tevens gewijd aan de bestrijding van de vervalschingen der levensmiddelen. Seen on 28 March 2024, on https://nieuwsvandegrooteoorlog.hetarchief.be/en/pid/g44hm53q5f/
Show text

Over deze tekst

Onderstaande tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition). Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dit komt mede doordat oude drukken moeilijker te lezen zijn met software dan moderne. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen. Er wordt gewerkt aan verbetering van de OCR software. 

2de JAARGANG. Nr 1. 0.10 FR. HET NUMMER. ZATERDAG, 5 OCTOBER 1918. DE BAKKERIJSCHOOL aaS BERICHT Bij het aanvangen van den tweeden jaar-gang heeft het Beheer van het Vakblad het genoegen de abonnenten aan te kon-digen dat van heden af het Vakblad we-der onder zijn oorspronkelijken vorm, d.i. op vier bladzijden mag verschijnen. De bezwaren, welke het bewaren en het in-binden van de verschenen nummers tôt heden aanboden, vervallen hierbij. De abonnementsprijs, zooals wij in het vorig nummer aankondigden, is thans op 2.00 fr. vastgesteld. Met het oog op de regelmatige bestelling van het Vakblad worden de lezers vrien-delijk verzocht het bedrag voor den 2den jaargang vanaf 10 Oct. a.s. per postman-daat te willen toesturen aan den heer Fr. Wijnen, Lange Kievitstraat, 107, te Ant-werpen. Het stortingsbewijs door het Post-bestuur afgeleverd dient als kwijtschrift. Opening Schooljaar 1918-1919 der Bakkerijschool. Het Bestuur der Bakkerijschool brengt ter kennis van de belanghebbenden dat het nieuwe schooljaar aanvangt op Maan-dag 14 October om 5 1 12 (T.U.). Voor verdere inlichtingen gelieve men zich persoonlijk of schriftelijk te wenden tôt het Bestuur der School, Lange Kievitstraat, 107, Antwerpen. Algemeene voorwaarden. — Om als leerling aangenomen te worden, moet men reeds in de bakkerij werkzaam zijn en aan het toelatingsexaam voldaan hebben. Het onderricht wordt kosteloos verstrekt. Een nieuw werkwijze voor de Broodbereiding. In aanvulling met het kort berichtje dat in het nummer 25 van ons vakblad ver-scheen, geven wij enkel als curiosi-teit hieronder de meer uitgebreide werkwijze weer, zooals die verscheen in de Anlwerpsche Courant. Onze meening betref-fende deze zoogezegd nieuwe werkwijze vindt men hieronder. « Er hebben op onzen aardkloot niet » altijd molens bestaan. De ouden had-» den voor het malen van graan enkel » mortieren of rollen welke over platte » steenen tafels rondliepen. Zeer waar-» schijnlijk moeten voor deze oude maal-» wijze nog andere manieren of werkwijzen » bestaan hebben om het graan tôt brood » te hervormen. » Naar een dezer werkwijzen keeren wij » terug, volgens hetgene wij uit de Vos-» sische Zeitung kunnen opmaken. Op dit » oogenblik wordt in Duitschland brood » bereid zonder bloem volgens de nieuwe » werkwijze van Gross, in voege te Berlijn » bij de Maatschappij Vollbrot Verweriung. » Ziehier hoe dit geschiedt : » In minder dan drie tôt vier uren is » het koren zooals het van den zolder of » de schuur van den landbouwer komt, » veranderd in een buitengewoon voed-» zaam brood en dat in opzicht van smaak » niet van het beste brood van voor den » oorlog te onderscheiden is. Geen molens » meer. Het ongekuischt graan wordt ge-» durende een twintigtal minuten in een » trommel over en weer geschud en bo-» vendien met water dat op 60 tôt 65 » graden verwarmd is, besproeid. In de- » zen trommel welke binnenwaarts van » vleugels voorzien is doen zich drie be-» werkingen voor. 'Het graan wordt gron-» dig gezuiverd ; van de buitenpel ontdaan ; » die de vezel van zijn cellen is uitgezet » en gereed om verwerkt te worden. Het » gepelde graan gaat door een reeks plet-» rollen en komt langs de laatste dezer » onder den vorm van een vochtigen band » uit, die goed op kleefstof gelijkt en ge-» reed is om in den broodoven gebakken » te worden. De rollen van de eerste » pletrollen bewegen langzaam en vervor-» men de granen in platte tabletten. De » volgende rollen pletten deze verder tôt » zij in een vast deeg veranderd zijn. » Dit deeg wordt in een kneedmachine » met gist en zout bewerkt en dan in den » oven gestoken. Geheel de machine is » van ongemeenen eenvoud en kan in » iedere bakkerij opgesteld worden. » De voordeelen van de nieuwe brood-» bereiding zijn ontegensprekelijk. Onbe-» rispelijkheid in opzicht van gezondheid. » Geen enkele menschelijke hand die het » deeg aanraakt. Volledige benuttiging van » het graan, besparing van vervoerkosten » en maaltoezicht. » Ziehier eenige cijfers welke de uitsla-» gen van het Gross-systeem nader toe-» lichten : » De granen worden tôt 99 per honderd » nuttig gebruikt, 100 kilos graan geven » 148 kilos brood, terwijl door het maal-» procès van 100 kilos de opbrengst maar » 96 per honderd bedraagt en pas 132.48 » kilos brood geeft ; de winst is dus 15.52 » kilos. » Wetenschappelijk is vastgesteld dat » het brood op die wijze bereid dezelfde » voedingswaarde heeft als het brood dat

Over deze tekst

Onderstaande tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition). Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dit komt mede doordat oude drukken moeilijker te lezen zijn met software dan moderne. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen. Er wordt gewerkt aan verbetering van de OCR software. 

Er is geen OCR tekst voor deze krant.

Over deze tekst

Onderstaande tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition). Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dit komt mede doordat oude drukken moeilijker te lezen zijn met software dan moderne. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen. Er wordt gewerkt aan verbetering van de OCR software. 

Er is geen OCR tekst voor deze krant.

Over deze tekst

Onderstaande tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition). Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dit komt mede doordat oude drukken moeilijker te lezen zijn met software dan moderne. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen. Er wordt gewerkt aan verbetering van de OCR software. 

Er is geen OCR tekst voor deze krant.

Add to collection

Location

Periods