De Limburgse voedselbevoorrading tijdens WO I

De Limburgse voedselbevoorrading tijdens WO I

Bibliotheek Hasselt  Limburg his profile picture
Bibliotheek Hasselt Limburg 16 December 2015 736

Vier augustus 1914. De Duitse legers vallen België binnen en veroveren op enkele maanden tijd het grootste gedeelte van ons grondgebied. Al snel kampt het bezette gebied met een immens probleem: voeding en goederen tot bij de bevolking krijgen. 

Nationaal Hulp- en Voedingskomiteit

De oplossing dient zich aan in de vorm van een fijnmazig bevoorradingssysteem, ontsproten aan het brein van enkele Brusselse zakenlui. Het systeem reikt tot in de verste uithoeken van het land. Dit ‘Nationaal Hulp- en Voedingskomiteit’ bevoorraadt de burgerbevolking met toestemming van de Duitsers. Dit netwerk staat volledig los van de overheid en werkt zelfstandig met provinciale, regionale en gemeentelijke afdelingen. De ‘Commission for Relief in Belgium’, onder toezicht van de Verenigde Staten en later van Nederland en Spanje, levert het voedsel en de goederen.


De bevolking schuift aan voor een bedeling in het Hasselts 
magazijn tijdens de Eerste Wereldoorlog

Comité Provincial de Secours et d'Alimentation du Limbourg

De Limburgse provinciale afdeling staat bekend als 'Comité Provincial de Secours et d’Alimentation du Limbourg' oftewel de 'CPSAL'. Dit provinciale comité zorgt voor de bevoorrading van alle regionale afdelingen, die op hun beurt weer instaan voor de gemeentelijke afdelingen van hun gebied. De goederen en het voedsel arriveren met binnenschepen via Antwerpen in Leopoldsburg, Bree, Overpelt, Eisden en Maastricht. Vandaar uit worden ze met trams naar de regionale magazijnen vervoerd waar alles met wagens naar de gemeenten vertrekt.

 


De schoenmakerwerkplaats van het Hasseltse magazijn op het einde van de Eerste Wereldoorlog
 

Gemeentelijke hulp- en voedingscomités

De gemeentelijke hulp- en voedingscomités staan aan het einde van de keten en verdelen het voedsel en de goederen onder de plaatselijke bevolking. Dat vereist een uitgebreide administratie, waarbij de verdeling van goederen en voeding boekhoudkundig strikt gescheiden wordt. De werking van deze bevoorradingsketen van comités behoedt België tijdens de Eerste Wereldoorlog voor een algemene hongersnood.


De administratie van het Hasseltse magazijn op het einde van de Eerste Wereldoorlog