Met schildersezel naar de frontlinie

Met schildersezel naar de frontlinie

Redactie  his profile picture
Redactie 21 March 2017 736

Een verwoest landschap in Nieuwpoort, een onder water gelopen schuilkelder of een zelfportret in legeruniform… Het zijn slechts enkele taferelen die de kunstenaars van de Section Artistique tussen 1916 en 1918 schilderden.

La rue haute à Nieuport, door Léon Huygens (La patrie belge, 11/03/1917, p. 1)
Ook in de jaren daarvoor ging de oorlog gepaard met creativiteit. Een soldaat maakte tijdens een lange wacht een rake schets van het niemandsland of legde in enkele houtskooltrekken het gezicht van een lotgenoot vast. Deze losse tekeningen verschilden echter van het initiatief dat in 1916 ontstond. Op voorspraak van enkele gekende schilders en met de steun van de koningin richtte de legerleiding de Section Artistique de l’ Armée belge en campagne op. Doorheen de jaren traden zesentwintig Vlaamse en Franstalige schilders in militaire dienst van deze bijzondere legerafdeling. Kunstenaars-soldaten kregen de taak om ‘de Duitse barbarij’ en de ‘durf en moed van de dappere soldaten’ te vereeuwigen. Hoewel hun werken de censuur moesten passeren, kregen ze daarbij heel wat speelruimte. Ze werden vrijgesteld van wacht en corvée en mochten zich in alle vrijheid bewegen. Met schildersezels, schetsblok en palet trokken ze door verwoeste steden en langs het front. Hoewel ze door de schaarste soms moesten schilderden op zeildoek dat van legervliegtuigen afkomstig was, lieten ze een rijke collectie aan houtskooltekeningen, aquarellen en werken in olieverf achter. Tijdens de oorlog maakten hun werken furore op  exposities in het stukje onbezet België en in het buitenland.

Het vernielde zeppelinluchtschip te Evere, door Alfred Bastien (De katholieke illustratie, 2/10/1915, p. 12)
Na de oorlogsjaren raakten de meeste frontschilders van de Section Artistique in de vergetelheid. De herdenking van de Eerste Wereldoorlog brengt hun werk weer op de voorgrond. In Nieuwpoort vind je bij het ruiterstandbeeld van Albert I het bezoekerscentrum 'Westfront Nieuwpoort'. Naast informatie over de onderwaterzetting ontdek je er in een tijdelijke tentoonstelling de werken van en verhalen over die schilders die de kuststad als uitvalsbasis kozen om de oorlog op doek te zetten.