Belgische vluchtelingen in Engeland

Belgische vluchtelingen in Engeland

Amsab ISG's profielfoto
Amsab ISG 02 november 2015 736

Net als nu kwam er bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en bij de inval van de Duitsers in België een massale vluchtelingenstroom op gang. Van de ruim anderhalf miljoen Belgen die naar het buitenland vluchtten, kwamen er in het Verenigd Koninkrijk alleen al minstens 250.000 terecht. Zowat 90 procent van hen verbleef in Engeland.

Belgische arbeiders in de munitiefabriek
Pelabon works in Richmond,campagnebeeld van het project.
Koninklijk Legermuseum, Brussel.

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis werkt momenteel aan een project over Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WO I. De bedoeling is tegen 2017 een virtuele tentoonstelling te realiseren met zowel verhalen uit België als uit Engeland. Hiervoor lanceren we een oproep naar getuigenissen, documenten en foto’s. Het verzamelde materiaal wordt nu al getoond op een website: www.belgianrefugees14-18.be
Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis coördineert dit internationaal cultureel erfgoedproject dat ondersteund wordt door de Vlaamse overheid. Het wordt mee gedragen door een aantal toonaangevende internationale partners: het Imperial War Museum, het University College London, de Women’s Library van de London School of Economics. Het People’s History Museum in Manchester lanceert dezelfde oproep in Engeland. In Vlaanderen zijn In Flanders Fields Museum, Koninklijke Bibliotheek België, BON, Vredescentrum, Heemkunde Vlaanderen en Familiekunde Vlaanderen onze partners.

Gustaaf De Guchtenaere volgt met Henri Goudappel,
die zijn gezin opving in Nederland, het oorlogsnieuws.
Kort daarna vertrok Gustaaf met vrouw en dochters naar Londen.
Privécollectie Ida Verhaeghe.

Jongens van de Oostendse visserijschool IBIS vertrokken
op 13 oktober 1914 naar Engeland en verbleven er gedurende de ganse oorlog
in Milford Haven. Archief IBIS, Oostende

Omdat bijna de helft van de vluchtelingen uit Antwerpen kwam, helpt ook het Red Star Line Museum graag mee. Wist u trouwens al dat de gebouwen van de Red Star Line ook dienden om teruggekeerde vluchtelingen op te vangen?
Op zondag 15 november bent u van harte welkom op de grote ‘Verhalenverzameldag’. Kent u nog verhalen over vluchtelingen? Bezit u nog foto’s of documenten van familie of vrienden die zijn gevlucht, kom dan naar het Red Star Line Museum. Medewerkers van het museum en Amsab-ISG staan klaar om naar uw verhaal te luisteren en uw documenten te bekijken.
Na het delen van uw verhaal, krijgt u twee toegangstickets voor het Red Star Line Museum.
Praktisch:

Zondag 15 november 2015
Vanaf 10 uur
Red Star Line Museum
Montevideostraat 3
2000 Antwerpen
www.redstarline.be
Inschrijven vóór 9 november bij Martine.Vermandere@amsab.be 09 224 00 79