Blog

Interesse in audiovisueel archiefmateriaal?

De kranten van Nieuws van de Groote Oorlog krijgen in 2025 een plaatsje op hetarchief.be. Op die website kan je vandaag al audiovisueel erfgoed doorzoeken.
maaike.ongena@meemoo.be 06 juni 2024

11.11, 11u, de wapenstilstand

Begin november 1918 kwam een delegatie van de geallieerden en een afvaardiging van de nieuwe Duitse regering bijeen om een wapenstilstand voor te bereiden. De onderhandelingen werden gevoerd in een treinstel in het bos van Compiègne, aan de geallieerde zijde van het front. Veel ruimte om te onderhandelen hadden de Duitsers echter niet.
Redactie 10 november 2019

Framing en propaganda tijdens de Eerste Wereldoorlog

Framing is een begrip dat vaak opduikt in de media en kunnen vergeleken worden met vensters waardoor je de werkelijkheid bekijkt. Framing is van alle tijden en werd dus ook tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt.
Redactie 30 oktober 2019

Het verhaal van de oorlogskranten, nu op Belgian Press of the Great War

Wat vertellen kranten ons over de Grote Oorlog? Heel wat. Want in tijden zonder social media, zonder televisie en zonder radio haalden mensen hun nieuws uit geschreven bronnen. Over de rol en het belang van die kranten doet de nieuwe website belgianpressfromthegreatwar.be een boekje open. De site toont je naast de 270.000 krantenpagina's uit Nieuws van de Groote Oorlog ook de weg naar digitaliseringsprojecten The Belgian War Press en BelgicaPress.
Redactie 11 juli 2019

Oorlogskranten na honderd jaar ook als linked data beschikbaar

Op 11 november herdachten we het honderdjarige einde van de Groote Oorlog. Daarmee kwam ook vier jaar van herdenking ten einde, maar dat betekent niet dat we het onderzoek naar deze boeiende periode moeten afsluiten. Door de krantencollectie op Het Archief beschikbaar te maken als linked data, willen we een nieuwe impuls geven aan de online vindbaarheid van de kranten én hun beschikbaarheid voor onderzoek, onderwijs en hergebruik vergroten.
Redactie 15 maart 2019

Kiezen in oorlogstijd

In oktober 2018 mogen we allemaal stemmen om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Dat doen we elke 6 jaar. Voor de Eerste Wereldoorlog was dat zelfs om de 4 jaar! Toch bleven de burgemeesters en schepenen die in 1911 verkozen waren bijna tien jaar op post.
Redactie 18 april 2018

De Russen stappen uit de oorlog

In het voorjaar van 1917 werd de Russische tsaar ten val gebracht. Een Voorlopige Regering nam de macht over en beloofde een vrijer, meer democratisch regime. Maar over de oorlog was het nieuwe regime categoriek: Rusland zou samen met de geallieerden de strijd verderzetten, tot de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland. Een afzonderlijke vrede was geen optie. Terwijl net dat de grootste wens van het Russische volk was.
Redactie 12 december 2017

Tanks aan het front!

De Eerste Wereldoorlog verzandde snel in een loopgravenconflict waarbij de frontlijnen nauwelijks bewogen. Alle oorlogvoerende partijen gingen daarom ijverig op zoek naar manieren om die impasse te doorbreken. De Fransen en de Britten kwamen onafhankelijk van elkaar met een gelijkaardig idee: gemotoriseerde en gepantserde voertuigen, gewapend met machinegeweren en kanonnen.
Redactie 05 december 2017

Pagina's