Het ontstaan van Tyne Cot Cemetery

Het ontstaan van Tyne Cot Cemetery

Memoriaal Museum Passchendaele 1917 's profielfoto
Memoriaal Museum Passchendaele 1917 18 september 2017 474

Tyne Cottage, afgekort Tyne Cot, was tijdens de Slag bij Passendale in 1917 niet meer dan een bunker gecamoufleerd als een klein huisje. Het maakte deel uit van de Duitse verdediging, de Flandern I-stellung. De site was strategisch heel belangrijk door haar hogere ligging en het perfecte uitzicht op Ieper. Op 4 oktober bereiken Australische troepen de Flandern I-Stellung. Het 40th battalion A.I.F. van de 3rd Australian Division kon op die dag de stelling ter hoogte van Tyne Cot doorbreken. Een inscriptie onderaan het Cross of Sacrifice herdenkt eervol hun actie.

La Métropole d'Anvers, 28 oktober 1917

In de daaropvolgende dagen probeerden Australische en Nieuw-Zeelandse troepen vergeefs door te stoten naar Passendale. Pas op 26 oktober slaagden de Canadezen erin de frontlijn te verschuiven. Waar nu Tyne Cot Cemetery ligt was het landschap volledig verwoest, met uitzondering van de bunkers. De grootste deed, kort na de inname, dienst als medische hulppost. Iedereen die hier aan zijn verwondingen bezweek werd ter plaatse begraven. Dit betekende het beginpunt van de begraafplaats die vandaag met haar bijna 12.000 graven en 35.000 namen op het vermistenmonument de grootste Commonwealth begraafplaats ter wereld is.

Silent City Meets Living City, Memorial Museum Passchendaele, 2017, foto Wilfried Manhaeve,

Op deze bijzondere locatie organiseren het Memorial Museum Passchendaele 1917 en de gemeente Zonnebeke op zaterdag 14 oktober om 19u ‘Silent City Meets Living City’. Deze herdenking is geen klassieke plechtigheid met speeches en kransen maar een ‘once in a liftetime’- reflectiemoment. Tijdens een serene klank- en lichtvoorstelling met muziek, evocatie, persoonlijke verhalen en momenten van stilte worden alle slachtoffers symbolisch tot leven gebracht door de lichtjes die de deelnemers vasthouden. Deelname is gratis maar iedereen dient zich te registreren via www.passchendaele2017.org.

 

Bekijk hier alvast de promofilm!