Over Het Archief

Het Archief

Via hetarchief.be maakt VIAA, samen met zijn partners, rechtenvrij archiefmateriaal online beschikbaar voor iedereen. Nieuws van de Groote Oorlog is de eerste grote collectie die op Het Archief wordt ontsloten. Hou deze website dus in de gaten, want in de toekomst ontdek je hier nog veel meer interessant archiefmateriaal.

VIAA

VIAA wil het digitale erfgoed van Vlaanderen op een duurzame manier bewaren en toegankelijk maken voor iedereen. De focus van VIAA ligt bij het audiovisuele materiaal aanwezig bij de culturele erfgoedorganisaties en omroepen in Vlaanderen. 
 
Het Vlaams Instituut voor Archivering of VIAA werd eind 2012 door de Vlaamse overheid opgericht. VIAA brengt een heleboel partners uit cultuur en media samen, en kan door het bundelen van het materiaal van deze partners kostenefficiënt en op een kwaliteitsvolle manier het sterk bedreigde audiovisueel materiaal digitaliseren. VIAA zorgt daarna voor een duurzame digitale bewaring van alle digitale audio en video, en stelt het ter beschikking van onderwijs en het brede publiek via www.hetarchief.be

Nieuws van de Groote Oorlog

Nieuws van de Groote Oorlog is de eerste grote collectie die op Het Archief wordt ontsloten. Via deze website krijg je toegang tot meer dan 270 000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. Om welke krantentitels het precies gaat, vind je in onze index.
 
Onder coördinatie van VIAA en in overleg met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, FARO en Packed werkten dertien Vlaamse cultureel erfgoedinstellingen twee jaar lang actief aan het inventariseren, digitaliseren en online brengen van honderdduizenden krantenpagina’s uit 1914-1918. Nieuws van de Groote Oorlog stelt de informatie uit deze kwetsbare nieuwsbladen veilig voor toekomstige generaties en zet het digitale erfgoed van de Eerste Wereldoorlog internationaal op de kaart.

Lees er meer over in ons krantje

Nu ook beschikbaar als linked data

In 2018 werd - ter gelegenheid van het eind van vier jaar herdenking - de collectie verrijkt met linked data. Nu kan de data uit Het Archief gekoppeld worden aan andere databanken, zonder menselijke tussenkomst. Om de werking hiervan te demonstreren, linkten we gesneuvelden uit de Namenlijst van het In Flanders Fields Museum aan onze krantjes. Meer daarover lees je hier

Initiatiefnemers Nieuws van de Groote Oorlog

   

Partners Nieuws van de Groote Oorlog

Amsab-ISG            

Partners Belgian War Press

Nieuws van de Groote Oorlog wordt aangevuld met de sluikpers en gecensureerde dagbladpers uit de Eerste Wereldoorlog van Belgian War Press, gedigitaliseerd door CegeSoma. De kranten binnen dit project zijn afkomstig van:
logo cegesoma           
 

Met de steun van

 

Schenk erfgoed een toekomst. Ook jij kan steunen. Ontdek hoe op:

 

Sponsor