De wereld aan het front

De wereld aan het front

Photo de profil de Redactie
Redactie 03 septembre 2015 736

De Eerste Wereldoorlog werd vooral in Europa uitgevochten, maar van over de hele wereld kwamen soldaten en arbeiders naar hier om te strijden en voor de verschillende legers te werken.
 
Al vroeg in de oorlog zetten de Europese grootmachten hun koloniale troepen in om het eigen leger aan te vullen. De Britten hadden onder meer Indische, Canadese, Australische en Zuid-Afrikaanse troepen. De Fransen voerden soldaten aan uit Marokko, Algerije, zwart Afrika, ... De Afrikaanse soldaten die in 1914 ingezet werden, waren beroepsmilitairen. Zij hadden een opleiding gehad en deden in hun thuisland dienst in het Franse leger. De slagvelden en het klimaat in Europa waren echter heel anders dan wat ze gewend waren. De Afrikanen leden niet alleen onder de massale aanvallen, maar ook onder de strenge winter van 1914. 
 
Toen eind 1914 een groot deel van de koloniale beroepsmilitairen gesneuveld was, begon het Franse leger opnieuw te rekruteren in haar kolonies. Aan rekruten werd beloofd dat ze na de oorlog een baan zouden krijgen in de Franse administratie. Dat klonk heel wat mannen als muziek in de oren! Een uitzicht op een goed betaalde en gerespecteerde baan opende perspectieven voor zowel henzelf als hun familie.
 
De West-Vlaamse bevolking schrok van die vreemde soldaten. Zij hadden nog nooit kleurlingen gezien. Angst en wantrouwen waren dan ook de eerste reacties. De Afrikanen werden gezien als wilden, die wreed waren tegenover hun vijanden, maar ‘tijgers in bed’. Vrouwen en kinderen werden binnengehouden. Toch waren heel wat mensen ook nieuwsgierig naar die mannen met hun vreemde kleren, nieuwe gezangen en ritmische dansen. Vaak nam een paternalistisch medelijden voor deze ‘grote kinderen’ het van de angst over.
 
De koloniale troepen waren ook koren op de molen van de Duitse propaganda. Die beweerde nu dat niet hun troepen maar de geallieerden de ‘barbaren’ waren. 
 
Bezoek!

Op het Zouavenplein in Koksijde staat een monument voor de gevallen Zouaven (soldaten uit Noord-Afrika)

Het ‘Senegalees bunkertje’ met Arabische inscripties bij Oudekapelle,
Grote Beverdijkstraat, 8600 Diksmuide

De graven van West-Afrikaanse soldaten op het Franse militaire kerkhof Saint- Charles de Potyze
Zonnebeekseweg 379,  8900 Ieper