Het verhaal van de oorlogskranten, nu op Belgian Press of the Great War

Het verhaal van de oorlogskranten, nu op Belgian Press of the Great War

Redactie 's profielfoto
Redactie 11 juli 2019 736

Wat vertellen kranten ons over de Grote Oorlog? Heel wat. Want in tijden zonder social media, zonder televisie en zonder radio haalden mensen hun nieuws uit geschreven bronnen. Over de rol en het belang van die kranten doet de nieuwe website belgianpressfromthegreatwar.be een boekje open. De site toont je naast de 270.000 krantenpagina's uit Nieuws van de Groote Oorlog ook de weg naar digitaliseringsprojecten The Belgian War Press en BelgicaPress.
Dat die kranten ons meer vertellen dan enkel het verhaal van de Groote Oorlog, maakt er onmiskenbaar belangrijk erfgoed van. Belgianpressfromthegreatwar.be vertelt hoe uniek het diverse Belgische perslandschap is, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog de strijd en het dagelijkse leven in oorlogstijd uitvoerig beschreef. Op de website lees je waarom deze oorlogskranten niet alleen van belang zijn voor België. Ze kwamen immers tot stand tijdens een wereldwijd conflict, waarbij heel wat nationaliteiten aanwezig waren op het Belgische grondgebied. 
Om dit belang tastbaar te maken, dienden we samen met vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken, FARO, PACKED, Rijksarchief/CegeSoma en KBR (Koninklijke Bibliotheek van België) in 2017 een solide dossier in om het te laten opnemen in het Memory of the World-register van de UNESCO. Jammer genoeg werd de collectie samen met veel andere dossiers rond oorlogserfgoed niet door UNESCO erkend. Om de inhoud van het dossier niet verloren te laten gaan, vormde Vlaamse Erfgoedbibliotheken het om tot een website voor Belgische kranten uit de Eerste Wereldoorlog.
>> Lees meer op de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken
>> Naar Belgian Press of the Great War