Rubrieken

Belgische pers uit de Groote Oorlog

Een van de grootste databanken met persmateriaal uit 1914-1918 nu online 

 
Geïnteresseerd in authentiek bronmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog? Nieuwsgierig naar het dagelijkse leven onder de Duitse bezetter? Op zoek naar sporen van je grootvader aan het front? Dan ben je op Nieuws van de Groote Oorlog op de juiste plek. Hier vind je een unieke digitale collectie persmateriaal die in onze regio verscheen tijdens de oorlogsjaren. Blader waar en wanneer je maar wil doorheen het veelzijdige aanbod aan frontbladen, sluikpers, kranten, tijdschriften, pamfletten en vlugschriften. 
 
Door de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog is er veel belangstelling voor geschreven pers uit de Eerste Wereldoorlog. Maar veel van de papieren exemplaren vertonen na honderd jaar de onvermijdelijke sporen van de tand des tijds, ondanks inspanningen om ze zo goed mogelijk te bewaren.
 
Met de broze staat van het papier in het achterhoofd, kreeg meemoo, Vlaams instituut voor het archief, in 2013 van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, FARO de vraag om deze oorlogspublicaties te digitaliseren en beschikbaar te maken voor iedereen. Daarvoor sloegen deze vier organisaties de handen in elkaar met dertien Vlaamse erfgoedinstellingen. Het zijn de kranten uit hun collecties die je hier terug vindt: meer dan 270 000 krantenpagina’s, verspreid over maar liefst 52 236 edities van 904 verschillende titels.
 
... en verrijkt met linked data
 
In 2018 kwam de herdenking aan de Groote Oorlog ten einde. Om de krantencollectie blijvend vindbaar, bruikbaar én relevant te houden, werd ze verrijkt met linked data. Zo kunnen de kranten nu gekoppeld worden aan andere databanken als bijvoorbeeld de Namenlijst. Wat betekent dit voor het gebruik van de collectie? Lees het hier
 
Het resultaat?

De papieren exemplaren blijven duurzaam bewaard voor de toekomst en de digitale kopieën doorblader je op deze website.
 
 
VFFY24/31: Groepsfoto in de loopgraven, IJzerfront, 1914-1918 - ADVN, Antwerpen / IJzerbedevaartarchief
VFFY24/31: Groepsfoto in de loopgraven, IJzerfront, 1914-1918 - ADVN, Antwerpen / IJzerbedevaartarchief