Oorlogskranten na honderd jaar ook als linked data beschikbaar

Oorlogskranten na honderd jaar ook als linked data beschikbaar

Redactie 's profielfoto
Redactie 15 maart 2019 766

Oorlogskranten na honderd jaar ook als linked data beschikbaar

Op 11 november herdachten we het honderdjarige einde van de Groote Oorlog. Daarmee kwam ook vier jaar van herdenking ten einde, maar dat betekent niet dat we het onderzoek naar deze boeiende periode moeten afsluiten. Door de krantencollectie op Het Archief beschikbaar te maken als linked data, willen we een nieuwe impuls geven aan de online vindbaarheid van de kranten én hun beschikbaarheid voor onderzoek, onderwijs en hergebruik vergroten.

Linked wat? Linked data zijn gegevens die, hoewel ze online op verschillende plaatsen staan, zodanig beschikbaar worden gesteld dat ze door computersystemen - en dus zonder tussenkomst van mensen - aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Zo kunnen de krantenuitgaven, hun metadata en hun OCR op Het Archief gelinkt worden aan andere databanken, zoals Wikidata (het platform achter Wikipedia). Linked data impliceert niet dat de data ook open is. Zo gelden op de linked data op Het Archief wel gebruiksvoorwaarden op de OCR en niet op de metadata.

>> Lees meer over de openheid van linked data op viaa.be

Door de kranten uit Nieuws van de Groote Oorlog te verrijken met linked data, kunnen we ze koppelen aan andere informatiebronnen. Om de mogelijkheden hiervan te tonen, hebben we die koppeling zelf uitgeprobeerd, samen met het In Flanders Fields Museum (Ieper). Hun Namenlijst is een rijk, inclusief register van meer dan 600.000 gesneuvelden: zowel Belgen die in eigen land of daarbuiten omkwamen als niet-Belgen die hier om het leven kwamen of dodelijk verwond raakten om vervolgens elders te sterven. Wij wilden te weten komen wat er over deze slachtoffers te vinden is in de kranten uit de Eerste Wereldoorlog op Het Archief.

Grondig onderzoek leverde zo’n 121.555 matches op tussen de Namenlijst en onze kranten. In totaal gaat het om 31.220 verschillende slachtoffers die op 32.321 pagina’s teruggevonden werden. Ongeveer de twee derde van de teruggevonden slachtoffers verloor in België het leven, al was maar goed de helft van de vermelde gesneuvelden hier geboren.

Daarom zorgden we voor een koppeling tussen de twee databanken en worden de namen uit de Namenlijst nu uitgelicht in onze kranten. Zo vind je in deze 'Poperingsche keikop' drie gesneuvelden terug: Felix Van Merris, Maurice Masson en Firmijn Corneel Loncke. Hun namen staan rechts uitgelicht: daar vind je makkelijk hun naam in de krant én kan je rechtstreeks naar de Namenlijst, waar je meer informatie over hen vindt.

>> Hoe vind ik een gesneuvelde uit de Namenlijst terug in de kranten van Nieuws van de Groote Oorlog?

Dit is maar één van de vele mogelijkheden van linked data. Zo zorgt de techniek ook voor een verbeterde vindbaarheid via zoekmachines. Hoe je zelf met linked data aan de slag kan gaan, leer je binnenkort in één van onze tutorials. Linked betekent trouwens niet dat deze data zomaar hergebruikt kan worden. De gebruiksvoorwaarden zijn nog steeds van toepassing.

Meer over linked data op Het Archief lees je hier.