Over Nieuws van de Groote Oorlog

Nieuws van de Groote Oorlog

Nieuws van de Groote Oorlog is de eerste grote collectie die op Het Archief wordt ontsloten. Via deze website krijg je toegang tot meer dan 270 000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. Om welke krantentitels het precies gaat, vind je in onze index.
 
Onder coördinatie van meemoo, Vlaams instituut voor het archief en in overleg met de Vlaamse Erfgoedbibliotheken, FARO en Packed werkten dertien Vlaamse cultureel erfgoedinstellingen twee jaar lang actief aan het inventariseren, digitaliseren en online brengen van honderdduizenden krantenpagina’s uit 1914-1918. Nieuws van de Groote Oorlog stelt de informatie uit deze kwetsbare nieuwsbladen veilig voor toekomstige generaties en zet het digitale erfgoed van de Eerste Wereldoorlog internationaal op de kaart.
 
Via nieuwsvandegrooteoorlog.hetarchief.be krijg je toegang tot meer dan 270.000 pagina's Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. Om welke krantentitels het precies gaat, vind je in onze index.

Lees er meer over in ons krantje
Nu ook beschikbaar als linked data
In 2018 werd - ter gelegenheid van het eind van vier jaar herdenking - de collectie verrijkt met linked data. Nu kan de data uit Het Archief gekoppeld worden aan andere databanken, zonder menselijke tussenkomst. Om de werking hiervan te demonstreren, linkten we gesneuvelden uit de Namenlijst van het In Flanders Fields Museum aan onze krantjes. Meer daarover lees je hier
 

meemoo
Meemoo wil het digitale erfgoed van Vlaanderen op een duurzame manier bewaren en toegankelijk maken voor iedereen. De focus van meemoo ligt bij het audiovisuele materiaal aanwezig bij de culturele erfgoedorganisaties en omroepen in Vlaanderen. 
 
Meemoo, Vlaams instituut voor het archief werd eind 2012 door de Vlaamse overheid opgericht. Meemoo brengt een heleboel partners uit cultuur en media samen, en kan door het bundelen van het materiaal van deze partners kostenefficiënt en op een kwaliteitsvolle manier het sterk bedreigde audiovisueel materiaal digitaliseren. Meemoo zorgt daarna voor een duurzame digitale bewaring van alle digitale audio en video. We stellen het ter beschikking via Het Archief voor Onderwijs en voor het brede publiek maken we beschrijvingen toegankelijk via www.hetarchief.be. Sinds 2019 bouwen we samen met PACKED vzw en Lukas aan een vernieuwde, geïntegreerde werking.
 
Over Het Archief
Het Archief is het overkoepelende merk waarmee meemoo archiefmateriaal online beschikbaar maakt voor iedereen. Nieuws van de Groote Oorlog was de eerste grote collectie die in 2015 op Het Archief werd ontsloten en die je nu op nieuwsvandegrooteoorlog.hetarchief.be kan raadplegen. Sinds november 2019 vind je op hetarchief.be de beschrijvingen van meer dan een half miljoen beeld- en geluidsfragmenten van meer dan 100 organisaties uit de Vlaamse cultuur-, media- en overheidssector. Lees hier wat je er precies vindt en wat je op Het Archief kan doen.
 

Initiatiefnemers Nieuws van de Groote Oorlog
   

Partners Nieuws van de Groote Oorlog
             
Partners Belgian War Press
Nieuws van de Groote Oorlog wordt aangevuld met de sluikpers en gecensureerde dagbladpers uit de Eerste Wereldoorlog van Belgian War Press, gedigitaliseerd door CegeSoma. De kranten binnen dit project zijn afkomstig van:
            
 
 

Met de steun van

 
Schenk erfgoed een toekomst. Ook jij kan steunen. Ontdek hoe op:
 

Sponsor