Een leger van werklozen? De verplichte tewerkstelling

Een leger van werklozen? De verplichte tewerkstelling

Redactie 's profielfoto
Redactie 29 april 2016 736

Naarmate de oorlog langer duurde, kwam de Duitse economie handen tekort. Tegelijkertijd lag de economie in het bezette België zo goed als stil waardoor er enorm veel werklozen waren. Het Duitse opperbevel liet haar oog vallen op die Belgische werklozen om haar oorlogseconomie draaiende te houden.
 
Aanvankelijk probeerden de Duitsers de Belgische bevolking tot vrijwillige arbeid te verleiden met de belofte van een mooi loon en goed leven maar slechts weinig werkwilligen dienden zich aan. Daarom eiste de bezetter vanaf oktober 1916 werklozen op voor verplichte tewerkstelling.
 
Sommige opgeëisten werkten in Duitse fabrieken of in de land- of bosbouw. Anderen moesten dicht bij het front zwaar werk verrichten. Hun situatie was vaak slechter: ze stonden onder streng militair toezicht en werkten vaak binnen het bereik van de geallieerde bombardementen.
 
Het zware werk, de slechte leefomstandigheden en het eenzijdige dieet maakten niet alleen tijdens, maar ook na de oorlog veel slachtoffers. Veel mannen keerden uitgeput en verzwakt terug en waren een makkelijke prooi voor de Spaanse griep. Anderen overleden vele jaren later aan chronische kwalen, die ze door ontbering in een werkkamp hadden opgelopen.