Interesse in audiovisueel archiefmateriaal?

De kranten van Nieuws van de Groote Oorlog krijgen in 2025 een plaatsje op hetarchief.be. Op die website kan je vandaag al audiovisueel erfgoed doorzoeken. Uit de periode van de eerste wereldoorlog staat er maar weinig op band, maar in de eeuw die erop volgt, nemen audio en video een steeds belangrijkere rol op als documentatiemateriaal. Doe je onderzoek naar je streek, een persoon, een gebouw of een gebeurtenis? Misschien vind je via hetarchief.be relevante film of geluidsopnames.
 
Hetarchief.be is een initiatief van meemoo, Vlaams instituut voor het archief. Het brengt bijna 2 miljoen beschrijvingen van audio- en video-items samen, van 140 Vlaamse organisaties. Die zijn doorzoekbaar voor heemkundigen, onderzoekers, studenten of liefhebbers. Waar die zich ook bevinden. Vinden ze wat ze zoeken, of stoten ze onverwacht op een pareltje, dan kunnen ze direct  bij de aanbieder in kwestie een aanvraag doen om het materiaal te raadplegen. Met andere woorden, via hetarchief.be kom je in één zoekopdracht te weten welke organisaties materiaal bewaren dat jij nodig hebt voor je onderzoek.

Wat er zich onder de motorkap van hetarchief.be afspeelt is zo mogelijk nog interessanter. Zeker voor heemkunde en onderzoek. Hoewel hetarchief.be in de eerste plaats dé centrale catalogus is voor Vlaams audiovisueel erfgoed, is het ook meer dan dat. En in de toekomst wordt het nog veel meer. 
 

 
Ter plaatse kijken en luisteren

Vanaf nu kan je bij enkele aanbieders ook ter plekke kijken en luisteren naar audiovisueel archiefmateriaal, via hetarchief.be. Onder ‘Ter plaatse raadplegen’ in de hoofdnavigatie kan je de aanbieders vinden die al met deze nieuwe functionaliteit aan de slag gingen. 
Via de website kan je een afspraak maken, en op de dag van je afspraak kan je - mits goedkeuring van de aanbieder, uiteraard - ook audio en video van die aanbieder afspelen. Zo kan je onderzoek doen naar materiaal dat niet zomaar op het internet kan gedeeld worden.
Deze innovatie speelt in op de intramuros-exceptie op het auteursrecht, die stelt dat je binnen de muren van de aanbieder vrij mag kijken en luisteren naar archiefmateriaal voor onderzoek. Ook als dat materiaal auteursrechtelijk beschermd is.
 

 
Items overzichtelijk bijhouden, bulkaanvragen

Als onderzoeker hou je jouw links ook graag bij per thema, onderdeel, persoon of datum. Daarom werd ook de bladwijzerfunctionaliteit een pak overzichtelijker en kan je nu ook items organiseren in een mappenstructuur. Zo kan je bepaalde items bijhouden en snel met elkaar vergelijken.

Om van deze functionaliteit gebruik te maken is het wel nodig om een account te maken. De bladwijzers die je opslaat moeten immers aan een account vasthangen om ze later terug te vinden. Een account aanmaken is gratis en vereist niets meer dan een naam en een geldig e-mailadres.

Verder kan je voor je onderzoek ook enkele items tegelijk aanvragen bij de aanbieder(s). Zo hoef je geen vier of vijf aparte aanvragen te doen, maar kan je de nodige items in je winkelwagen verzamelen en dan je aanvraag in één keer verzenden.

 
Een sterkere zoekfunctionaliteit
 
Om vlot en efficiënt je weg te vinden doorheen meer dan 1,8 miljoen items, zijn een sterke zoekfunctionaliteit en uitgebreide filteropties onmisbaar. Het vernieuwde hetarchief.be laat je toe om heel eenvoudig te kiezen tussen video of audio in je zoekresultaten, waarna je verder kan filteren op bijvoorbeeld drager, duurtijd, maker, aanbieder of duurtijd.
 
Je resultaten kan je ook sorteren op relevantie, creatiedatum of datum waarop ze werden gedigitaliseerd. Zo krijg je snel de laatst toegevoegde items te zien, kan je de oudste items terugvinden of kies je makkelijk om vooral resultaten te zien die heel nauw bij je zoekwoorden aansluiten.

 

 
Nieuwe types content aan de horizon
 
In 2025 zal de catalogus dus uitgebreid worden met kranten. Die komen onder meer van op Nieuws van de Groote Oorlog, maar ook uit andere digitaliseringsprojecten van meemoo. Veel van de oudere kranten behoren tot het publiek domein en kunnen vrij ingekeken worden. Door onze ervaring met tekstherkenning (OCR) kunnen we er ook voor zorgen dat dat materiaal ook helemaal doorzoekbaar is. Met andere woorden: je zal net zoals op deze website, kunnen zoeken naar personen, plaatsen, gebeurtenissen in de artikels zelf.
Op langere termijn zal je ook andere types dragers, zoals bijvoorbeeld foto’s of kunstwerken, kunnen vinden op hetarchief.be

 
Ontdek hetarchief.be vandaag al >