Nieuwe Tijdingen voor Het Archief: met je neus in de kranten

Nieuwe Tijdingen voor Het Archief: met je neus in de kranten

Redactie 's profielfoto
Redactie 22 juli 2021 767

In Vlaanderen beschikken we over een rijke krantencultuur, maar op het vlak van digitalisering en ontsluiting kunnen er nog grote stappen gezet worden. Nochtans is er veel interesse en enthousiasme, bij zowel professionele als privégebruikers. Samen met de Vlaamse Erfgoed Bibliotheken brengen we de behoeften in kaart en werken we met het project Nieuwe Tijdingen ook aan nieuwe ontsluitingsplatformen. Dit is een kort verslag van waar we staan, welke weg we afgelegd hebben en wat we voor onze gebruikers willen doen op het vlak van kranten op Het Archief.
 

Grote stappen met de Groote Oorlog
 
Met het jubileum van het einde van de Eerste Wereldoorlog, zette meemoo een belangrijke stap vooruit in het ontsluiten van kranten. Op het platform Nieuws van de Groote Oorlog kunnen gebruikers vrij door meer dan 270.000 pagina's Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog bladeren en opzoekingswerk verrichten. Het platform beschikt over een heldere zoekinterface, dynamische tijdlijn en vooral tekstherkenning, waardoor het doorzoeken van kranten heel vlot en efficiënt verloopt.
 
Nieuws van de Groote Oorlog is een gedroomde testcase: niet alleen op het vlak van functionaliteit, maar ook wat betreft het gebruik en de gebruikers. 
 
 
Een veelzijdig platform voor een divers publiek
 
Wie zijn de gebruikers van krantenplatformen precies, en waar zijn ze naar op zoek? Als kranten een belangrijke rol gaan spelen op Het Archief, moest er eerst een antwoord gevonden worden op die vragen. Een gebruikersonderzoek toonde aan dat die niet eenduidig te beantwoorden zijn. De gebruikers van Nieuws van de Groote Oorlog vallen uiteen in heel wat verschillende groepen: van docenten en onderzoekers tot liefhebbers en heemkundigen. 
 
Die gebruikers zijn ook vaak op zoek naar heel uiteenlopende zaken. Het meeste wordt er gezocht naar personen, met een speciale interesse in stamboomonderzoek, maar ook historische gebeurtenissen en specifieke plaatsen worden vaak gezocht. Soms hebben bepaalde gebruikers ook verschillende rollen: academici gebruiken het voor onderzoek, maar ook voor lesmateriaal of persoonlijke interesse.
 
 
Meer kranten op Het Archief 
 
Met Nieuwe Tijdingen worden deze inzichten omgezet in een nieuw samenwerkingsproject voor digitalisering, ontsluiting en archivering van het Vlaamse krantenerfgoed. De behoeften van gebruikers zijn daarin een eerste belangrijke stap, net als het inventariseren en digitaliseren van waardevolle kranten. Naast het gebruikersonderzoek bij Nieuws van de Groote Oorlog worden in het kader van het project de voorbereidingen getroffen om een massadigitaliseringsproject op te zetten. Het uiteindelijke doel is om een groter, breder platform uit te bouwen voor krantenerfgoed.
 
Nu zijn de ogen dus ook gericht op ontsluiting, en hier wordt het voor gebruikers echt interessant. Met Nieuwe Tijdingen leggen de Vlaamse Erfgoedbibliotheken met de hulp van meemoo de grondslag voor een duurzaam, gebruiksvriendelijk en uitgebreid krantenarchief. Essentiële functionaliteiten worden verzameld en user experience wordt getest en vormgegeven. In de toekomst landen er dus veel meer kranten op het archief, zodat elke gebruiker digitaal kan graven, lezen en zoeken in het Vlaamse krantenerfgoed.
 
 

Nu al even in de kranten duiken?
 
Ga hier op zoek in de archieven van kranten uit de Eerste Wereldoorlog met Nieuws van de Groote Oorlog.
>> Nu zoeken