Toerisme in tijden van oorlog

Toerisme in tijden van oorlog

Redactie 's profielfoto
Redactie 25 juli 2016 831

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog vond een eerste democratisering van het toerisme plaats. Toerisme was niet enkel meer voorbehouden voor de allerrijksten, ook de gegoede middenklasse kon zich nu en dan een trip veroorloven. Bij het uitbreken van de oorlog viel het toerisme in het bezette België aanvankelijk volledig stil. Vervoersmiddelen zoals auto’s en fietsen werden opgeëist en het Duitse leger kreeg prioriteit bij het treinverkeer. Daarenboven kon de Belgische bevolking enkel reizen met de toelating van de Duitse militaire overheid.
Langzaam kwam er toch een bijzondere vorm van toerisme op gang. Duitse frontsoldaten op rust zagen in het maken van toeristische uitstapjes in België een manier om hun vrije tijd door te brengen. Om hen te helpen publiceerden Duitse soldatenkrantjes toeristische informatie over België. Brugge viel zeer in de smaak. In 1915 vroeg de Duitse bezetter aan de stad Brugge om de toeristische trekpleisters van de stad terug open te stellen voor Duitse soldaten op verlof.
Ook voor Belgische soldaten die tijdens een lang verlof niet naar huis konden omdat dat in het bezette landsgedeelte lag, werd wel eens een toeristische uitstap verzorgd. Vaak gingen ze naar Parijs, Groot-Brittannië, soms de Middellandse Zee, of Lourdes als ‘kuisere’ bestemming.
Voor Britse soldaten vormde het ‘Talbot House’ in Poperinge een begrip. Het was een ontspanningsoord dat tussen 1915 en 1918 door ruim een half miljoen Britse soldaten bezocht werd. Van daaruit ondernamen ze tochtjes in het onbezette België of verkenden het nachtleven van Poperinge. Na de oorlog bleef het Talbot House – dat nog steeds te bezichtigen is – een geliefde bestemming voor Britse toeristen. Ook de vernielde frontstreek in Vlaanderen kreeg onmiddellijk na de oorlog al heel wat toeristen te verwerken. Al eind 1918 ondernamen mensen trips naar het IJzerfront en vanaf 1920 waren er dagelijks rondritten per autobus van Oostende naar de frontlijn.
Bezoek!          

Talbot House
Gasthuisstraat 43, 8970 Poperinge
www.talbothouse.be

Poperinge / Talbot House, Visit Flanders, © milo-profi photography