Een bunkerlinie langs de Nederlandse grens

Een bunkerlinie langs de Nederlandse grens

Redactie 's profielfoto
Redactie 17 juli 2017 767

De Belgische grens met Nederland was geen gewone staatsgrens tijdens de Eerste Wereldoorlog.  Ten zuiden van de grenslijn heerste er oorlog, ten noorden lag het vredige, neutrale Nederland. Het Duitse leger investeerde aanvankelijk weinig in de verdediging van die noordgrens. Een aanval vanuit het neutrale Nederland was immers onwaarschijnlijk.
Toch waren de Duitsers er niet helemaal gerust op. Wat als de geallieerden zouden kiezen voor een invasie van België via Zeeuws-Vlaanderen? De kans bestond dat Nederland zich dan bij de geallieerden zou aansluiten. Daarom ontwierpen Duitse genietroepen een netwerk van verdedigingswerken aan die Belgisch-Nederlandse grens. Opgeëiste Belgische arbeiders stonden in voor de uitvoering van de werken. Zo ontstond tegen de zomer van 1917 een Duitse verdedigingslinie die van de kust tot in Turnhout liep.

Bericht in het Belgisch Dagblad op 12 februari 1917
Die linie bestond uit loopgraven, kazematten, borstweringen, en niet minder dan 1370 bunkers. De bunkers waren vaak comfortabeler dan hun ‘soortgenoten’ in de frontzone. Je kon er zelfs in rechtstaan. Aan de rustige Belgisch-Nederlandse grens had de Duitse genie immers voldoende tijd om in te zetten op comfort. Maar ook camouflage was belangrijk. De bunkers mochten niet in het oog springen van vijandelijke verkenningsvluchten. Daarom werden op de gladde betonwanden soms betonspatten aangebracht. Dat waren ruwe oneffenheden die ervoor moesten zorgen dat de bunkers - vanuit de lucht bekeken - minder contrasteerden met de natuurlijke begroeiing in hun omgeving.
De invasie vanuit Nederland kwam er niet. De oorlog eindigde zonder dat er een schot werd gelost langs de kilometerslange linie. Na de oorlog werd deze simpelweg vergeten. Loopgraven erodeerden, of raakten overwoekerd. Door hun ligging in het bos hebben een aantal loopgravenstelsels de tand des tijds toch goed overleefd. Meer dan 10 kilometer loopgraven werden recent zelfs herontdekt. In het Mastenbos in Kapellen kan je vandaag een aantal van die bewaarde loopgraven en bunkers bezoeken.
 
Toeristische tip
In het Mastenbos in Kapellen kan je enkele goed bewaarde restanten van de Duitse verdedigingslinie bezoeken. Meer info op https://www.natuurenbos.be/loopgravenpad